Wie is verantwoordelijk en betaalt voor de plaatsbeschrijving?
Bij het afsluiten van een huurovereenkomst komt ook een plaatsbeschrijving kijken. Dit document is van groot belang voor beide partijen. Het legt de staat van de woning bij het begin van de huurperiode vast en voorkomt mogelijke geschillen of discussies over schade of veranderingen aan het pand bij de beëindiging van het contract. Maar wie is nu verantwoordelijk voor de plaatsbeschrijving? Is het de verhuurder die het moet opstellen, of de huurder die ervoor moet zorgen dat dit document wordt opgemaakt? Wie moet de plaatsbeschrijving betalen? In dit artikel kom je erachter wie verantwoordelijk is voor het opstellen van de plaatsbeschrijving, de plaatsbeschrijving kosten en hoe eventuele misverstanden voorkomen kunnen worden. Wil je meer weten over wat een plaatsbeschrijving kost? Ontdek de exacte kosten en wat je kunt verwachten!
Wat is een plaatsbeschrijving en waarom is deze essentieel?
Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerd document waarin de staat van een woning duidelijk wordt weergegeven. Het legt alle gebreken, beschadigingen en kenmerken vast. Bij het beëindigen van een huurcontract kan een tweede versie van de plaatsbeschrijving worden opgesteld om eventuele veranderingen vast te leggen. Dit zorgt ervoor dat beide partijen beschermd zijn tegen onterechte beschuldigingen.
Waarom is een plaatsbeschrijving essentieel?
- Bescherming: De plaatsbeschrijving beschermt zowel de verhuurder als de huurder tegen onterechte beschuldigingen van schade.
- Bewijsmateriaal: Mocht er een conflict ontstaan over de staat van het pand bij het beëindigen van de huur, dan dient de plaatsbeschrijving als belangrijk bewijs.
- Transparantie: Door een plaatsbeschrijving op te stellen, wordt duidelijk wat de staat van de woning is bij aanvang van de huur, wat misverstanden voorkomt.
Wie is verantwoordelijk voor de plaatsbeschrijving op te stellen?
- Verantwoordelijkheid van de verhuurder
In de meeste gevallen is de verhuurder verantwoordelijk voor het opstellen van de plaatsbeschrijving. Omdat de verhuurder de woning ter beschikking stelt, moet hij de staat van het pand bij de start van de huur documenteren. - Verantwoordelijkheid van de huurder
Ook is de huurder verantwoordelijk voor het opstellen van de plaatsbeschrijving, bijvoorbeeld als dit in het huurcontract staat. Dit komt voor wanneer de huurder zelf de woning wil inspecteren en vastleggen of wanneer hij extra bescherming wil bij de beëindiging van de huur.
Wie is er verantwoordelijk voor het betalen van de plaatsbeschrijving?
Zoals eerder besproken, komt de vraag ‘wie moet de plaatsbeschrijving betalen?’ vaak voor. Meestal worden de kosten gedeeld tussen verhuurder en huurder, maar dit kan variëren.
Kostenverdeling
- Verhuurder: Vaak draagt de verhuurder de kosten van de plaatsbeschrijving, omdat hij de staat van de woning bij de start van de huur moet documenteren. Ben je op zoek naar een goedkope, maar effectieve optie? Bekijk de prijs voor een plaatsbeschrijving bij Struqta en bespaar!
- Huurder: Vaak staat in het contract dat de kosten 50/50 worden gesplitst, maar als de huurder zelf een externe deskundige inschakelt, kan hij/zij zelf de kosten betalen. Ontdek ook hoeveel het kost om een plaatsbeschrijving op te maken.
Hoe wordt de plaatsbeschrijving opgesteld en wie betaalt deze?
De plaatsbeschrijving wordt altijd vóór de start van de huurperiode opgemaakt. Dit kan op verschillende manieren:
- Gezamenlijk opstellen: Verhuurder en huurder kunnen samen de staat van de woning documenteren. Dit is een goedkopere optie, maar kan leiden tot misverstanden zonder de juiste kennis. Hier kan een extern platform je wel bij helpen. Bij de one stop shop Struqta kan je super gemakkelijk een digitale plaatsbeschrijving opmaken!
- Externe expert: Het inschakelen van een professionele plaatsbeschrijver zorgt voor objectiviteit en voorkomt misverstanden bij de beëindiging van het huurcontract.
Wat moet er in een plaatsbeschrijving staan?
Een goede plaatsbeschrijving moet gedetailleerd zijn en de volgende informatie bevatten:
- Algemene gegevens: Het adres van de woning, de namen van de huurder en verhuurder, en de datum van de inspectie.
- Omschrijving van de woning: Een gedetailleerde beschrijving van de woning, inclusief afmetingen, materialen en inrichting van de verschillende ruimtes.
- Staat van de woning: Een beschrijving van de staat van de woning, inclusief eventuele gebreken of beschadigingen.
- Foto's: Foto’s van de ruimtes en van beschadigingen, indien aanwezig.
- Meterstanden: De meterstanden van gas, water en elektriciteit.
- Bijzonderheden: Eventuele andere belangrijke opmerkingen voor de huurovereenkomst.
Tips voor een goede plaatsbeschrijving op te maken als je hier verantwoordelijk voor bent
- Wees gedetailleerd: Hoe gedetailleerder de plaatsbeschrijving, hoe beter beide partijen beschermd zijn.
- Maak duidelijke foto's: Foto’s kunnen belangrijk bewijs leveren bij eventuele conflicten.
- Werk samen: Betrek de huurder bij het proces om misverstanden te voorkomen.
- Bewaar een kopie: Zorg ervoor dat zowel de verhuurder als de huurder een kopie van de plaatsbeschrijving hebben voor later gebruik.